Nane
Nane
Keskin kokusu ,yemyeşil rengiyle ve şifa kaynağı özellikleriyle öne çıkan Nane, yemeklerin, salataların,ve çorbaların en yakışan baharatlarından biridir…
Familyası : Labiatae
İlmi Adı : Mentha piperata
İngilizce : Mint
Kullanılan Kısmı : Yaprakları ve çiçekleri
Kullanılışı : 1 litre kaynar suya 20-30 gr. nane demlendirilir. Yemeklerden sonra içildiğinde yemek sonrası uyuklamayı önler. Çok içilirse normal uykuyu kaçırır. Haricen kullanıldığında antiseptik yerine geçer.
Mutfakta Kullanılışı : Değişik türden çorbalarda (mercimek, ezogelin, yayla), yoğurtlu soslarda (cacık, haydari vs.) her türlü salatada, dolmalarda kullanılır. Limon ile kaynatılıp mide rahatsızlıklarında kullanılabilir. Çeşitli salatalara kabak havuç, soslar ile serinletici alkolsüz içkilere ve çeşitli bitkisel çayların karışımına katılabilir.
Kozmetik : Yağlı ve gözenekleri genişlemiş ciltler için 30 gr. nane 1/2 litre kaynar suda demlendirilir, bir parça pamukla yüze sürülür. Aynı çay boğaza gargara olarak kullanılır. Diş macunlarının yapımında naneden yararlanılır.
Ek Bilgi : Diğer adı: Biberinane, fülfüli nane. Anadolu`da 7 tür nane yetişir. Nanenin her türü şifalıdır. Asur-Babilliler tembel mideye; İbraniler uyarıcı olarak; ünlü Dioscoride zayıf mideye; Trousseau kusmalara, Dr. Leclerc ve Dr.Heilly “aşk oyunlarına” nanenin yararlı olduğunu ileri sürerlerdi.