Kimyon Tane
Kimyon Tane
Eşsiz aroması yetiştiği topraklarda saklı olan Türk Kimyonu, et ve et ürünlerinin ve yemeklerin vazgeçilmezi….
Familyası : Umbelliferae
İlmi Adı : Cuminum cyminum
İngilizce : Cumin
Menşei : Türkiye
Kullanılan Kısmı : Kurutulmuş meyvası
Kullanılışı : En iyi şekli alınan besinlere ekerek kullanmaktır, toz veya tane olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu bir fincan suda 10 dakika demlendirilir yemeklerden sonra içilir.Tohumlar çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir.
Mutfakta Kullanılışı : Köftelerde, ızgaralarda, etli, dolmalarda, bazı çorbalarda kullanılır. Havuç, domates, biber salatalarının soslarında, fırında, balık (biberiye, defne yaprağı, fesleğen ile), lahana, patlıcan mercimek gibi sebzelerde kullanılır. Beyaz peynire ve patatesli yemeklere de kullanılabilir. Her tür etli köfteye, çorbalara, soslara, lahanalı yemeklere; sosis, av eti, ton gibi sindirimi zor olan balıklara, beyaz peynire, patatesli yemeklere vb.
Estetik Açıdan : Yeri yoktur.
Ek Bilgi : Diğer adı; Kemnon, Acem kimyonu. İyi bir cins kimyon elde etmek için, satın alınan tane kimyon elekten geçirilir, tozu toprağı gittikten sonra çörçöpü ayıklanır, suyun altında çalkalanır, suyu süzgeçten iyice süzüldükten sonra bir tepsiye yayılır. Yaz mevsimi ise güneşte zaman zaman karıştırarak kurutulur. Mevsim kış ise, tepsiye yayılan kimyon taneleri (mümkün olduğu kadar birbirinden ayırarak) kaloriferin üstünde, veya sobanın yanı başında veya elektrikli fırının en alçak derecesinde, karıştırarak kurutulur. Kavanozda muhafaza edilir. Taneleri iyi kurumamışsa ilerde küflenir. Toz halinde kullanmak için taneler değirmende öğütülür.